De bib en het IBO

Elke maandag krijgt de bibliotheek bezoek van de kinderen van het IBO de Buiteling (buitenschoolse opvang - afdeling Sint-Joost-ten-Node). Het gaat om kinderen uit het eerste en tweede leerjaar, die in de collectie snuisteren, wat lezen of op de computer een fundel (interactief, digitaal boek) bekijken.

Eenmaal per maand verzorgt het bibliotheekteam een activiteit. We lezen telkens voor en koppelen daaraan een activiteit, met aandacht voor taalprikkels. Zo lazen we voor een smaken- en geurenatelier het prentenboek En Vos ging naar de Markt, waarna de kinderen elkaar op smoothies trakteerden en geblinddoekt vreemdsoortige geuren mochten benoemen (zie fiche als bijlage).

We gaan hiervoor te rade bij partners. Bij de Vlaamse GemeenschapsCommissie (VGC) leenden we een koffer met een dieren- en taalspel, en in de bibliotheek van Art Basics for Childeren (ABC) vonden we de nodige lectuur voor een dans- en een theateratelier. Ook beeldende kunst staat nog op het programma, net als muziek maken met onze stemmen als orkest, en een heuse modeshow.

Eerder organiseerden we voor het vijfde en zesde leerjaar van het IBO een atelier rond poëzie en collages (in het kader van 'Lezen in je Gemeente').